POmocy !!
Magda01: Proszę o pomoc

Dane są równania dwóch środkowych trójkąta 4x+5y=0, x−3y=0 i wierzchołek (2,−5). Znaleźć
równania boków i pozostałe wierzchołki.
pigor: ... np. tak : dane środkowe przecinają się w punkcie O=(0,0) , a więc jest to środek ciężkości
ΔABC , gdzie niech : A=(2,−5) , oraz
B=(x1,y1)=? i leży na środkowej 4x+5y=0 , zaś
C=(x2,y2)=? i leży na x−3y=0,
to stąd i z wzorów na współrzędne środka ciężkości Δ tu punktu O =(0,0) masz układ 4−ech
równań o 4−ech niewiadomych :
| ⎧ | 4x1+5y1=0 | |
| ⎜ | x2−3y2=0 | |
| ⎨ | 13(2+x1+x2)=0 | ⇔
|
| ⎩ | 13(−5+y1+y2)=0 | |
| | ⎧ | 4x1+5y1=0 | |
| | ⎜ | x2−3y2=0 | |
| ⇔ | ⎨ | x1+x2=−2 | ⇔ teraz "pobaw się" w jego
|
| | ⎩ | y1+y2=5 | |
rozwiązanie i powinno ci wyjść (x
1,y
1)=
B=(−5,4) i (x
2,y
2)=
C=(3,1) , no to
mając 3 wierzchołki Δ łatwo napiszesz równania jego boków . ...