Geometria
Magda01: Proszę o pomoc

Elipsa przechodzi przez punkty M
1(
√3,−2) i M
2 (−2
√3,1). Napisać jej równanie
10 cze 20:12
Maslanek: Elipsa chyba jest opisywana przez równanie:
Wtedy już nic prostszego
10 cze 20:14
picia:
jest, tylko jesli jej srodkiem jest S=(0,0)
10 cze 20:16
Basia:
równanie elipsy:
czyli masz
3b
2 + 4a
2 = a
2b
2
12b
2 + a
2 = a
2b
2
3b
2+4a
2 = 12b
2 + a
2
3a
2 = 9b
2
a
2 = 3b
2
3b
2+4*3b
2 = 3b
2*b
2
15b
2 = 3b
4 /:3
b
4 − 5b
2 = 0
dokończ (nie licz a i b; wystarczy a
2 i b
2; poza tym one są ≠ 0)
10 cze 20:17
Magda01: No tak, ale sęk w tym że nie wiem jak to rozpisać wyliczyć, Pomożecie ?

Bardzo prosze
10 cze 20:18
Magda01: oki

dzięki
10 cze 20:20