ciąg arytmetyczny obliczyć
Stokrotka:): Hej! Kochani potrzebuję pomocy !
Proszę o pomoc.
Liczby: k−8, 8, k+9,
tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz k.
Jestem zielona

Pomóżcie
10 cze 19:52
Jolanta: 2 4 6 8 10
czy to jest ciag arytmetyczny ?
10 cze 19:53
krystek: def −różnica stała
(k+9)−(8)=8−(k−8) czyli a3−a2=a2−a1
10 cze 19:53
picia:
albo z wlasnosci
2*8=k−8+k+9
10 cze 19:56
Stokrotka:): I o to jakby chodziło ? Krystek to już jest wyliczone?
10 cze 19:56
Jolanta: Nie jest wyliczone,Jeżeli jesteś zielona to chetnie pomogę .Wiesz jak sprawdzic czy ciag jest
arytmetyczny ?
10 cze 19:58
Stokrotka:): Niestety nie Jolanto

kompletnie nie rozumiem tego
10 cze 20:00
krystek: @[P[picia to własnie wynika zdefinicji
| | a1+a3 | |
a3−a2=a2−a1⇒ 2a2=a1+a3⇒a2= |
| ( średnia arytmetyczna ) |
| | 2 | |
@
Stokrotka wylicz k
10 cze 20:01
Jolanta: miedzy wyrazami jest stałą różnica− r
np 2 4 6 8 10 r=2
1 4 7 10 13 r=3
10 cze 20:02
krystek: k+9−8=8−k+8
2k=16−1
10 cze 20:03
picia:
wiem
krystek. ladniej wyglada i przydaje sie na przyszlosc
10 cze 20:03
krystek: ok,
10 cze 20:06
Stokrotka:): Ok, dzięki Jolanto ,Krystek i picia

trochę się mi rozjaśniło .
10 cze 20:07
Jolanta: kazdy wyraz ma swoje miejsce w kolejce − n
i ma wartość a1 (n=1) a2 (n=2) a3(n=3) an (n)
1 4 7 10 13
a1=1 a2=4 a3=7 itd
an=a1+(n−1)r
mozesz obliczyc kazdy wyraz ciagu majac dany pierwszy wyraz i różnice
10 cze 20:08
Stokrotka:): Ok do tego momentu teraz rozumiem.
10 cze 20:20