Kombinatoryka
Bezimienny: Jaka jest liczba rozwiązań równania x
1 + x
2 + x
3 = 17 w zbiorze nieujemnych liczb
całkowitych?
| | | | | | 19 | |
I jakby było tylko to to bym rozwiązał tak | = | = |
| = 171 |
| | | | 2! * 17! | |
ale w zadaniu mam jeszcze warunki:
a) przy założeniu, że x
3 > 5?
b) przy założeniu, że x
1 < 6, x
3 > 5?
c) przy założeniu, że x
1 < 3, x
2 < 4, x
3 > 5?
Proszę o pomoc.
10 cze 19:31
sushi_ gg6397228:
wypisz wszystkie warianty na piechote
a potem tylko na 3! domnozyc kolejnosc rozwiazan
10 cze 19:53
Bezimienny: a mogłbyś zrobić przykład b) ? spróbuje zrobić podobnie a i c.
10 cze 20:34
sushi_ gg6397228:
trzeba na piechote rozpatrzec warianty
x1=5 x3=6 x2=...
x1=5 x3=7 x2=...
x1=5 x3=8 x2=...
.......
x1=4 x3=6 x2=...
x1=4 x3=7 x2=...
.........
i tak dalej
10 cze 20:40
Bezimienny: nie no to jest impossibru żeby to tak robić na kolosie jak mi da większe liczby. dzięki za
pomoc ale liczę na jakiś inny sposób. bo np dla warunku: x
1>1, x
2>2, x
3>3 można to zrobić
tak:
17 − (1+2+3) = 11
(x
1 − 1) + (x
2 − 2) + (x
3 − 3) = 11
ale nie wiem jak to zrobić gdy mam że jeden x jest mniejszy a inny większy tak jak w poleceniu
10 cze 20:50
Godzio: x3 > 5 ⇒ x3 − 5 > 0
y3 = x3 − 5 i teraz rozwiąż równanie:
x1 + x2 + y3 = 12
10 cze 20:53
sushi_ gg6397228:
wystarczyło policzyć dla x1=5 ile jest możliwości ; a ptoem zauwazyć ze dla x1=4, 3,2,1
jest tyle samo wariantów
zajelo mi to 1 minute i wiem ze jest dobrze, a ze wzorow to mozna policzyc pare wariantow,
ktore nie pasuja
10 cze 20:53
Godzio:
Z b) jest trochę gorzej, bo tam trzeba policzyć liczbę rozwiązań ≥ 0 i odjąć liczbę rozwiązań
dla ≥ 6
Trochę roboty, ale przejdzie
10 cze 20:54
Bezimienny: a jak połączyć te dwa warunki? bo liczę dla x
1 < 6 czyli robię tak jak napisał
Godzio
i teraz nie wiem jak dodać do tego warunek z x
3 > 5.
sushi gg6397228 to zawsze zachodzi że jak mam x
1 = n i ileś możliwości dla tego n to
dla x
1 < n też będzie tyle możliwości?
te x
1, x
2, x
3 mogą być takie same? np.: x
1 = 7, x
2 = 3, x
3 = 7? czyli x
1 = x
3 czy każdy
musi być inny?
bo ja niby chce policzyć te możliwości a nawet nie wiem czegoś takiego
10 cze 21:16
Bezimienny: bump
10 cze 21:36
Bezimienny: bump
10 cze 22:09
Basia:
nie jest napisane, że nie mogą być równe ⇒ mogą
no to masz
1,1,15
1,2,14
1,3,13
1,4,12
1,5,11
1,6,10
1,7,9
1,8,8
1,9,7
1,10,6
1,11,5
1,12,4
1,13,3
1,14,2
1,15,1
wybierz z tego te, które Ci pasują
tak samo rozpisz dla x1=2,......,15 (będzie ich coraz mniej)
i znowu wybierz te, które pasują
myślę, że tak koło x1=5 złapiesz jakąś sensowną zasadę
10 cze 22:18