Jak ktoś był by chętny =)
Funadir: Witam

Wie ktoś jak rozwiązać to zadanie

? Z góry dziękuje

!
Cenę brutto wylicza się dodając do ceny netto 29% podatku VAT. O ile złotych trzeba podnieść
cenętowaru aby jego cena brutto była większa o 15 zł?
10 cze 19:24
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz wzor na zwykla cene BRUTTO
10 cze 19:56
pigor: ... np. tak : niech
n,b − cena netto i brutto odpowiednio i
x=? − szukana podwyżka
ceny netto, to z warunków zadania :
b=129%n i 129%(n+x)=b+15 ⇒ 129%(n+x)=129%n+15 / * 100 ⇔ 129n+129x=129n+1500 ⇔
⇔ 129x=1500 ⇔ x=
1500129 ⇔
x=11,63 zł − szukana
podwyżka z dokł. do 1gr.
10 cze 19:58
Funadir: Wielkie dzienki
10 cze 20:18