:D
AMANDA: Witajcie
mam ogromną prośbę o to aby ktoś kto naprawdę umie matematykę na poziomie studiów niestety
pomógł mi rozwiązać te zadania, bardzo zależy mi na tym żeby ktoś zrobił to jeszcze dziś bo
jutro kolokwium z tego mam

:
1Oblicz całki:
a)x / p(2x
2 +7) dx m podstawiania
b)∫x
2ln x dx m przez części
c)∫1/(x−1)(x+1) dx m przez rozkład
d)∫sin
2(x)cos
(3)(x) dx m podstawiania
2 Rozwiąż równanie różniczkowe
2y'' + 5y' + 3y = 0 y(0)=3 , y'(0)=4
3 Określ zbieżność całek korzystając z tablic całkowania
a)∫
((x))
1 (x
−2 + 2/x)
2 dx
b)∫
30 dx/p(x)
4 Oblicz pole zawarte między krzywymi :
y
2=x i x
2=8y
10 cze 19:21
AMANDA: trochę mi się nie tak to wszystko napisało w więc tam gdzie jest "p" to powinien być
pierwiastek tzn coś pod pierwiastkiem

no i te kreski / oznaczaja ułamiki a w 1 zadaniu w
punkcie d przy cos pwinien być do potęgi 3 a i jeszcze w zadaniu 3 przy całce powinno stać u
góry (x) a u dołu 1a dalej w nawiasie powinno być x do minus 2
10 cze 19:27
sushi_ gg6397228:
wiec masz z boku przyciski jak zapisac kazda funkcje−−> jak zapiszesz porzadnie to mozna z tym
powalczyc
10 cze 19:55
AMANDA: to wiem że mam i próbowałam ale mi wyszło tak jak wyszło niestety a po za tym mam te zadania
zeskanowane a mogłabym Ci je wysłać poradziłbyś coś


?
10 cze 19:59
sushi_ gg6397228:
| x | |
| mi jakos sie udało |
| √2x2+7 | |
stosuj {} i postepuj zgodnie z tym
10 cze 20:01
AMANDA: 1)oblicz całki
a) ∫ {x} {√2x2+7 dx
10 cze 20:09
AMANDA: no i próbowałam nie wiem nie umiem
10 cze 20:10
10 cze 20:10
AMANDA: 1
| | x | |
a) ∫ |
| dx m. podstwiania |
| | √2x2+7 | |
10 cze 20:17
AMANDA: no teraz się udało a więc to jest przykład a do zadania nr.1
10 cze 20:18
AMANDA: b) ∫ x2 ln x dx m. przez cześci
10 cze 20:19
sushi_ gg6397228:
2x
2 +7 ===t
| | dt | |
4x dx= dt ==> x dx = |
| |
| | 4 | |
podstawiamy i dostajemy elementarna calke
10 cze 20:19
Basia:
no to podstaw
t = 2x
2+7
dt = 4x dx
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
J = ∫ |
| * |
| = |
| ∫ |
| dt = |
| √t + C = |
| √2x2+7+C |
| | √t | | 4 | | 2 | | 2√t | | 2 | | 2 | |
10 cze 20:20
10 cze 20:27
AMANDA: jejku dzięki za ten przykład

10 cze 20:27
AMANDA: d) ∫ sin2 (x) cos3 (x) dx m podstawiania
10 cze 20:29
AMANDA: aaaaa w przykładzie c powinno być jeszcze że m. przez rozklad
10 cze 20:30
Krzysiek: b) u=lnx
v'=x
2
| | 1 | | A | | B | |
c) |
| = |
| + |
| |
| | (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
prawa strona do wspólnego mianownika i wyliczasz A,B
d)cos
3 x =cosx (1−sin
2 x)
podstawienie:
t=sinx
2. zwykłe równ. jednorodne
zacznij od rozwiązania równ. charakterystycznego
10 cze 20:38
AMANDA: Krzysiek a mógłbyś mi to wszystko wyliczyć byłabym Ci ogromnie wdzięczna bo Ja niestety dziś
coś bardzo ciężko myślę i na pewno coś pokićkam

a chce zaliczyć tego kolosa
10 cze 20:41
Krzysiek: a na kolosie myślisz, że dostaniesz takie same zadania?
spróbuj zacząć Sama, na pewno więcej się przez to nauczysz
10 cze 20:43
AMANDA: tak myśle nawet wiem bo nasza profesorka daje studiom niestacjonarnym takie same zadania jak
nam a mam je od ludzi właśnie z niestacjonarnych już raz tak było no proszę pomóż mi
10 cze 20:51