wyz
qbi7: | | −3 | |
Dana jest funkcja y= |
| +2 Wyznacz dziedzinę funkcji, zbiór wartości, przedziały |
| | x−1 | |
monotoniczności, miejsca zerowe, wartości niedodatnie, naszkicuj wykres.
Proszę o pomoc z tym zadaniem
10 cze 18:24
Mateusz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/171.html podobne a wczesniej w tym dziale tez masz kilka podobnych zadan czasem zastanawiam sie po
co autor w ogóle to wszystko pisał rysował etc jak chyba nikt w ogóle tego nie czyta

.
10 cze 18:29
qbi7: nie wiem jak to zrobić......Jeżeli umiesz to pomóż mi bo to zadanie na poprawkę
10 cze 18:32
Mateusz:
No a czego nie umiesz całego czy z jakims podpunktem masz problem?
10 cze 18:33
qbi7: całego
10 cze 18:34
Mateusz:
nawet z dziedziną? no nie zartuj

czego nigdy nie moze byc w mianowniku
10 cze 18:35
qbi7: 0 ?
10 cze 18:38
qbi7: D=R−{0} jakoś tak?
10 cze 18:38
Mateusz:
No pewnie pamietaj cholero nie dziel przez zero

czy jakoś tak skoro nie moze byc zera to
znaczy ze x−1 musi byc rozne od zera tak a więc dziedziną będzie:
x−1≠0
x≠1 => bo 1−1=0
a wiec D
f= R/{1}
a dalej mozesz juz rysowac wykres wejdz w tego linka co ci podałem masz tam podobną funkcje do
twojej(tą na koncu po przekształceniach) robisz analogicznie jak tam bo ja tu rysowac za
bardzo nie umiem
10 cze 18:40
Mateusz:
Wszystko masz tam w linku zbior wartosci przedziały etc patrzysz i robisz analogicznie swoje
10 cze 18:41
qbi7: Mateusz mam jeszcze takie zadanie do zrobienia trzeba rozwiązać równania:(dla ciebie banalne
ale ja muszę mieć je zrobione dobrze na jutro)
10 cze 18:46
Mateusz:
1) dziedzina D=R/{3}
a więc:
x+3=0
x=−3 nalezy do dziedziny a wiec odp x=−3
| | a | | c | |
2) korzystam z własnosci proporcji |
| = |
| <=> ad=bc lub jak kto woli mnoze na krzyż |
| | b | | d | |
(x+1)(x−3)= (x+2)(x+2) wymnazasz nawiasy redukujesz wyrazy podobne i rozwiązujesz dalej sprobuj
dokonczyc
10 cze 18:49
picia: hmm
po pierwsze dziedzina czyli....

1) wylicz licznik=0
2) wymnoz na krzyz i sprawdz z dziedzina
10 cze 18:50
Mateusz:
oczywiscie w 2) dziedzina
D= R/{ −2,3}
10 cze 18:50
10 cze 18:53
picia:
a masz jakis pomysl?
10 cze 18:55
qbi7: w tym b tak będzie?
2x−3=2x+4? źle mnożę?
10 cze 18:59
picia: źle
10 cze 19:02
qbi7: trzeba wzór skr mnożenia?
10 cze 19:03
picia:
(x+1)(x−3)= (x+2)(x+2)
po lewej masz zwykle mnozenie dwoch nawiasow
po prawej wzor skroconego mnozenia (x+2)2
10 cze 19:06
qbi7: picia możesz zrobić ten przykład bo ja dzisiaj nie myślę...tzn ma jeszcze fizykę do zrobienia
10 cze 19:15
picia:
przeciez to latwizna

x
2−3x+x−3=x
2+4x+4
x
2 sie skraca i zostaje
−6x=7
dasz rade?
10 cze 19:21
qbi7:
dobrze?
coś jeszcze trzeba liczyć?
10 cze 19:29
picia:
dobrze.
nalezy do dziedziny wiec ok.koniec
10 cze 19:33
qbi7: a to zadanie na początku mogłabyś narysować ten wykres im wyznaczyć te rzeczy
10 cze 19:38
picia:
po pierwsze to jak juz to moglBYM

po drugie
Mateusz wszystko Ci wyjasnij
po trzecie nie umiem tu rysowac za bardzo
10 cze 19:43
10 cze 19:46
krystek:

Dorysuj sobie
10 cze 19:51
qbi7: a może mi ktoś napisać tą tabelkę
10 cze 19:53
krystek: | | −3 | |
f(x)= |
| przesuwasz o wektor{1,2] |
| | x | |
10 cze 19:55
10 cze 20:00
Mateusz:
tak mozesz sobie nawet takie same x−y wziąc ale y bedziesz miał inne po wyliczeniu bo masz
10 cze 20:02