Oblicz pola zaznaczonych figur.
żółwik:

Pod rysunkiem zapisano wzór funkcji, której wykresem jest narysowana parabola. Oblicz pola
zaznaczonych figur.
y=x
2+4x+2
Artur z miasta Neptuna:
w sensie −−− trójkąta

y = 0
2 + 4*0 + 2 ..... stąd masz współrzędne punktu C (górny wierzchołek trójkąta)
y = x
2+4x+2 .... wzór na współrzędne wierzchołka paraboli

Stąd masz współrzędne wierzchołka A ( lewy dolny wierzchołek trójkąta)
Formalność to wyznaczenie wierzchołka B
Masz wierzchołki, więc masz długości boków trójkąta prostokątnego
więc masz pole trójkąta