PILNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!planimetria
mamma mia: 1. Boki równoległoboku maja długości 6 cm i 10 cm, a kąt ostry ma miarę 60 stopni. Oblicz pole
równoległoboku.
2. Oblicz pole trapezu równoramiennego o podstawach długości 10 cm, 6 cm i przekątnej długości
10 cm.
3. w trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni, a wysokość poprowadzona
z wierzchołka kąta prostego jest równa 4cm. Oblicz długości przyprostokątnych.
4. Z wierzchołka C trójkąta prostokatnego ABC poprowadzono wysokość, która przecina podstawę w
punkcie D. Oblicz obwód trójkąta ABC, wiedząc, że IADI = 3, ICDI = 4.
10 cze 17:08
mamma mia: Proszę o pomoc.
10 cze 19:39
Eta:
1/ P= a*b*sinα ⇒ P= 6*10*sin60o=....
10 cze 19:41
Eta:

2/ h
2= 10
2−8
2 ⇒
h=6
10 cze 19:45
mamma mia: drugie rozumiem, a w pierwszym czemu jest a*b*sin60 stopni?
10 cze 19:55
10 cze 20:01
mamma mia: teraz rozumiem pierwsze

Dziękuję. Pomoż mi prosze jeszcze w 3 i 4.
10 cze 20:04
Eta:

4/ Z tw. Pitagorasa w ΔCDA a
2= 3
2+4
2 ⇒ a= 5
ΔCDA ~ ΔCBD to:
| | 3 | | h | | 16 | |
|
| = |
| ⇒ 3x= h2 ⇒ x= |
| |
| | h | | x | | 3 | |
oraz
Ob(ΔABC)= a+b+3+x=.... dokończ
10 cze 20:09
Eta:

3/ z ΔCAD
i z ΔCDB
| | 4 | | √3 | | 8 | | 8√3 | |
|
| = sin60o = |
| ⇒ a= |
| = |
| |
| | a | | 2 | | √3 | | 3 | |
10 cze 20:22
mamma mia: obwod wyszedł mi 20. A zadanie 4 prosze o wskazowke.
10 cze 20:24
mamma mia: tzn zadanie 3.... a już jest, ok, już patrzę
10 cze 20:25
mamma mia: Dzięki Ci bardzo mocno, bardzo mi pomogłaś. Jesteś bardzo miła. Bez Ciebie nie dałabym rady.
10 cze 20:29
Eta:
Pamiętaj, nie przepisuj bezmyślnie
10 cze 20:35