Szereg- zbieżność
Ewelka: Oblicz przedzial zbiezności szeregu potęgowego:
∑( na gorze nieskonczonosc; na dole n=0)= n/2n+1 (x−3) do n−tej.
Proszę o pomoc, na razie robilismy tylko zwykle szeregi, nie wiem jak za taki sie zabrac
10 cze 16:24
Ewelka: na pewno ktoś umie POMOCY!
10 cze 17:31
Ewelka: nikt?
10 cze 18:20
Basia:
an+1
1
jeżeli limn→+∞|
| = g≠0 to R=
an
g
an+1
jeżeli limn→+∞|
| = 0 to R = +∞
an
an+1
jeżeli limn→+∞|
| = +∞ to R=0
an
wylicz R, a potem zbadaj dla jakich x −R< x−3 <R
warunki brzegowe czyli x−3 = R x−3 = −R
trzeba zazwyczaj badać oddzielnie