Wie któś jak t rozwiązać bo sie już z tym wieki męcze :( Z góry dziekuje =)
Okidoki: Cenę brutto wylicza się dodając do ceny netto 27% podatku VAT. O ile złotych trzeba podnieść
cenętowaru aby jego cena brutto była większa o 71 zł?
10 cze 15:58
ewa: b − cena brutto
n− cena netto
b=n+27%*n=1,27*n
x − kwota o jaką należy podnieść cenę netto, aby cena brutto była większa o 71zł
b+71zł=1,27(n+x)
1,27n+71zł=1,27n+1,27x
71zł=1,27x
x=71zł : 1,27
x≈55,90zł
10 cze 22:52
Gustlik: Należy zauważyć, że VAT wzrasta proporcjonalnie do ceny, jeżeli cena netto wzrasta o x zł. to
cena brutto przy takiej stawce VAT wzrośnie o 1,27x zł.
x − różnica cen netto
1,27x − różnica cen brutto
1,27x=71 /:1,27
x=55,91 zł
11 cze 00:43