ds
qbi7: Proszę o pomoc z tym zadaniem z treścią [f.wymierne]
Kierowca drogę długości 208 km przejechał ze średnią prędkością V[km\h] w pewnym czasie t[h].
Gdyby jechał z prędkością o 13 km\h większą, wówczas trasę tą pokonałby w czasie o 48 minut
krótszym. Oblicz V
Chodzi mi o zrobienie tego zadania ze zrozumieniem, żebym wiedział co skąd się wzięło.
Z góry dzięki.
10 cze 15:30
Mila:
s=v*t , 48min=0,8h
v− prędkość
t − czas przejazdu trasy równej 208 km
(1) 208=v*t
II sytuacja
v+13 nowa prędkość
t−0,8 czas przejazdu trasy 208 km ze zwiększoną prędkością
208=(v+13)*(t−0,8)
208=v*t−0,8v+13t−10,4
208=208 −0,8v+13t−10,4
−0,8v+13t−10,4=0
oblicz v i wstaw do (1) równania
10 cze 16:19
qbi7: Mila wyjaśnij mi ten wiersz:
208=v*t−0,8v+13t−10,4
Skąd wzięło się 10,4?
10 cze 16:28
qbi7: aha już wiem
10 cze 16:33
Mila: 13*0,8=10,4
10 cze 16:37
pigor: ... lub np. tak : niech
v=? , to z warunków zadania i wzoru s=vt, skąd t=
sv
208v+13=208v−4860 ⇔
208v+13=
208v−
45 /:4 ⇔
⇔
52v+13=
52v−
15 /*5v(v+13) ⇔ 260v=260(v+13)−v(v+13) ⇔
⇔
v2+13v−13*260=0 i Δ=13
2+4*13
2*20=13
2*25 i
√Δ=13*5=
65 ⇒
⇒ v=
12(−13+65)= 21 i v>0 , czyli
v=21 kmh − szukana
prędkość średnia .
10 cze 17:46