udowodnij indukcja matematyczna
maciej: (2n+1)+(2n+3)+(2n+5)+...+(4n−1)=3n2
10 cze 12:22
Maslanek: 1) Sprawdzam dla jakiego najmniejszego n, to możliwe:
dla n=0: L=−1; P=0
dla n=1: L=4−1=3; P=3.
2) niech n≥k, k∊N
+
zał: (2k+1)+(2k+3)+(2k+5)+...+(4k−1)=3k
2
teza: (2k+1)+(2k+3)+(2k+5)+...+(4k−1)+(4k+3)=3(k+1)
2
dowód:
L=(2k+1)+(2k+3)+(2k+5)+...+(4k−1)+(4k+3) = (zal.) =3k
2+4k+3=3(k+1)
2−2k≠(teza)...
Jesteś pewny, że jest tak jak na górze?
10 cze 12:33
Basia:
musi być indukcja ?
mamy tu ciąg arytmetyczny
a
1 = 2n+1
r = 2
a
n = a
1 + (n−1)*2 = 2n+1 + 2n −2 = 4n −1
| | a1+an | | 2n+1+4n−1 | |
L = Sn = |
| *n = |
| *n = 3n*n = n2 = P |
| | 2 | | 2 | |
10 cze 12:38
Basia: teza jest poprawna; tylko z tym dowodem indukcyjnym coś nie tak
mnie wyszło tak samo; dlatego zaproponowałam inny sposób
muszę rozgryźć gdzie jest haczyk
10 cze 12:41
Basia:
albo jednak z tą tezą; w każdym razie haczyk gdzieś jest
10 cze 12:50
Basia: już wiem gdzie jest błąd
dla n=1 mamy
2n+1 = 3 i 4n−1 = 3
L = 3
P = 3*12 = 3
ale już dla n=2 mamy
2n+1 = 5 i 4n−1 = 7
L = 5+7=12
P = 3*22 =12
dla n = 3 mamy
2n+1 =7 i 4n−1 = 11
L = 7+9+11 = 27
P = 3*32 = 27
T: (2(k+1)+1) + (2(k+1)+3) + .....+(4k−1)+(4k+1)+(4k+3) = 3(k+1)2
w tej sumie nie ma 2k+1 jest za to 4k+1
dowód:
L = (2k+3) + (2k+5) +.... +(4k−1)+(4k+3) =
3k2 − (2k+1) + 4k+1 + 4k+3 = 3k2+6k + 3 = 3(k2+2k+1) = 3(k+1)2
c.b.d.u.
10 cze 13:10
maciej: T: (2(k+1)+1) + (2(k+1)+3) + .....+(4k−1)+(4k+1)+(4k+3) = 3(k+1)2 a mogłabyś wytłumaczyć skąd
co się bierze?
10 cze 16:29
Maslanek: Krok indukcyjny.
Jeśli spełnione jest to dla k, to sprawdzam czy jest też spełnione dla k+1.
−−−−−−−−−−−−−−
Trochę to durne...
Bo skoro nie działa tak, to powinno zadziałać dla (...) + (4k+1)
Tymczasem... też nie działa
10 cze 16:47
10 cze 18:50
Basia:
no przecież rozpisałam
na niebiesko jest zaznaczone to co jest wspólne w lewej stronie Z i T
Z: (2k+1)+(2k+3)+.....+(4k−5)+(4k−3)+(4k−1) = 3k2
stąd mamy
Z:(przekształcone)
(2k+3)+.....+(4k−5)+(4k−3)+(4k−1) = 3k2 − (2k+1)
piszemy tezę indukcyjną wstawiając wszędzie w miejsce k k+1
T: [2(k+1)+1] + [2(k+1)+3] +.....+[4(k+1)−5] + [4(k+1)−3] + [4(k+1)−1] = 3(k+1)2
dowód:
LT = (2k+3)+(2k+5)+....+(4k−1)+(4k+1)+(4k+3) =
3k2 − (2k+1) + (4k+1)+(4k+3) = k2 + 6k +3 = 3(k2+2k+1) = 3(k+1)2 = PT
10 cze 18:59
Eta:
Ochh ... masz ode mnie
10 cze 19:09
Basia:
Witaj
Eto ; już schrupałam, dobre było
10 cze 19:12
Eta:
Witam również
10 cze 19:15
Maslanek: Wiem, wiem

Ale to irytujące
10 cze 20:12