Suma liczb
hermenegilda: Wiadomo, ze pewne liczby x,y,z,t są naturalne i spełniają warunek:\" suma kwadratów dwóch
pierwszych jest równa sumie kwadratów dwóch ostatnich\". Suma tych liczb jest....
8 cze 20:54
pigor: ... równa 2(x+y)
lub 2(z+t) , bo musi być x=z i y=t ...
8 cze 21:08
hermenegilda: Suma tych liczb jest
złożona
nie można stwierdzić
pierwsza
pierwsza o ile sa liczby pierwsze
8 cze 21:14
Rodney: minela doba... rozwiaze ktos, bo dodalem do zakladek i ciekawy jestem wyjasnienia
9 cze 22:18
PatrykLange: Złożona , gdyż jak napisał pigor 2(x+y)=2x+2y itd. a suma dwóch liczb zawsze da liczbe parzystą
( liczb całkowitych) 3+3=9 2+2=4 11+11=22 itd, a jeżeli liczba parzysta to i liczba złożona.
Więc poprawnym dokończeniem zdania jest złożona.
10 cze 15:49
Rodney: Ale czy x=z i y=t jest takie pewne?
x=3
y=4
z=5
t=0
Czyli suma kwadratow jest rowna, a mimo to te liczby nie sa takie same

Czekam na odpowiedz
10 cze 22:34