delta
anty: da sie policzyc delte z (x3)2 ? jesli tak jak?
8 cze 15:42
123: (x3)2, to inaczej: (x3)2 − 0x + 0, gdzie a = x3, b = 0 i c = 0, więc:
Δx = 02 − 4*x3*0 = 0 − 0 = 0
8 cze 15:45
Escudoo: Nie wiem za bardzo po co Ci tutaj delta. Jeżeli masz 2(x3)=0 to 6x=0 a więc jedynym miejscem
zerowym będzie 0

Jest to funkcja liniowa, a więc delty tutaj nie liczymy.
8 cze 15:45
anty: o dzięki, bo to jest z zadania ktore umiescilam tutaj nizej, gdzie musze obliczyc pole zawarte
miedzy krzywymi

z rozpaczy zmienilam nick na anty
8 cze 15:47
Patronus: jak to a=x
3..., nie
jeśli już to trzeba by zrobić podstawienie:
t=x
3
i wtedy mamy
t
2 + 0*t + 0 = 0
Δ = 0−0 = 0
t = 0
i wracając z podstawieniem
x
3 = 0
x = 0
8 cze 15:47
anty: dzieki wszystkim za pomoc

)))
8 cze 15:50