a- wyznacz jadro i obraz odwzorowania b-wyznacz macierz odwzorowania
nat: L:U→V DANE WZOREM L((x, y, z))=( x−y, x+2y+z, −x+z)
baza w U B={(0, 1, 2), (1,2,3), (−4,3,1)}
baza w v B={(1,1,−1), (1,−1,0), (−1,0,1)}
8 cze 14:45
nat:
8 cze 15:06
Krzysiek: a) aby znaleźć jądro odwzorowania rozwiązujesz równanie (a dokładniej układ równań)
L((x, y, z))=(0,0,0)
obraz to: ImL={( x−y, x+2y+z, −x+z) ,x,y,z∊R } ={x(1,1,−1)+y(−1,2,0)+z(0,1,1),x,y,z∊R }
=Lin{(1,1,−1),(−1,2,0),(0,1,1)}
b)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_przekszta%C5%82cenia_liniowego#Przyk.C5.82ady
8 cze 16:02