Oblicz pochodną f(x)=pierwiastek z 7x+74
Marta: Oblicz pochodną funkcji f(x)=
√7x+74 tylko potrzebuje po kolei wszystkich przekształceń. Z
góry dzięki za pomoc
8 cze 14:10
Marta: Albo czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze policzyłam
Dla y=7x+74 mamy y'=(7x+74)'=7
f'(x)=(√7x+74)= (√y)'= (y12)'= (12y−12)*y'=
12*(7x+74)−12*7= 72*(7x+74)−12= 72√7x+74
8 cze 14:36
olga: najprościej jak można to zrobic to; (7x+74)
12
| | 1 | |
a z tech pochodna to |
| (7x+74)−12 x 7 |
| | 2 | |
uporządkować i koniec
8 cze 14:43
olga: dobrze
8 cze 14:44
Marta: Dzięki
8 cze 16:09