Dana jest funkcja f(x)= x^2+ ax + (1-b), określona w zbiorze liczb rzeczywistyc
Lila:
a) Dla a=0 i b=1 rozwiąż graficznie nierówność f(x) ≥ x+2
b) Wiedząc, że wykres funkcji f ma z osią OY punkt wspólny o współrzędnych (0;−3), zaś jednym z
miejsc zerowych zerowych funkcji f jest liczba 5, ustal wartości współrzędnych a i b.
8 cze 13:44
Lila:
8 cze 14:14
Lila: jak tu zacząć?
8 cze 14:51
Buuu:
a)
x
2≥x+2
x
2−x−2≥0
Δ=1+8=9
Funkcja się uśmiecha, więc f(x)≥0 ⇔ x∊(−
∞, −1>∪<2,
∞)
b)
1−b = −3 ⇒ b = 4, bo to punk przecięcia z osią rzędnych,
5
2+5a+(1−4)=0
5a=−22
a=4
25
8 cze 14:55
Lila: ale tą nierówność trzeba rozwiązać graficznie i bez równań kwadratowych
8 cze 15:08
Buuu:

x
2≥x+2
x
2−x−2≥0
x
2+x−2x−2≥0
x(x+1)−2(x+1)≥0
(x−2)(x+1)≥0
I przyrównuję:
(x−2)(x+1) = 0
x−2=0 v x+1=0
x=2 v x=−1
Proszszsz
8 cze 15:15
Buuu:

Coś tu krzywe mi wycina.
8 cze 15:17