Bok rombu ma długość równą 5cm
Ania :): Bok rombu ma długość równą 5cm, a suma długości jego przekątnych jest równa 14cm. Oblicz pole o
obwód rombu.
8 cze 11:56
ktoś: O = 4 * 5 = 20
P = 1/2 d1 d2 = 1/2 * 8 * 6 = 24
8 cze 11:59
ManFanUtd: Podstawówka?^^
8 cze 12:00
Maslanek: Z twierdzenia cosinusów:
d
12+d
22=4a
2
(d
1+d
2)
2 = d
12 + d
22 + 2d
1d
2.
Dalej już dasz radę
8 cze 12:00
Maslanek: Czemu niby d1=8 i d2=6?...
8 cze 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
Maślanek −−− w pamięci rozwiązany układ:
8 cze 12:08
Ajtek:
Maslanek, masz Δ prostokątny o przeciwprostokątnej =5, to przyprostokątne muszą wynosić 3
i 4, zatem przekątne odpowiednio 6 i 8

.
8 cze 12:08
Ania :): wszystko mi rozwiąz razem w układem !
8 cze 12:09
Maslanek: Myślałem, że tlyko ja tak umiem
8 cze 12:11
Maslanek: Ajtka odpowiedź mnie bardziej przekonuje
8 cze 12:12