wykres
m: y=|x|−1
Taki wykres mam gdzieś odbijać? Czy wystarczy, że narysuję x−1 i −x−1?
8 cze 10:39
Bezimienny:
8 cze 10:44
m: Ok, czemu tutaj ma się odbijać, bo przecinają się w tym miejscu?
8 cze 10:47
krystek: masz dla x≥0 ⇒y=x−1
dla x<0 ⇒y=−x−1 Tak jak wcześniej napisałeś!
8 cze 10:55
m: @up wiem
| | 2 | |
chodzi o to, czemu tam się odbija, bo narysowałem do tego drugą funkcję g= |
| +4 i mam |
| | x | |
odczytać ujemną liczbę rozwiązań równania y=g, tylko gdy przesuwam o wektor to nic nie widać.
8 cze 10:58
m: Powinny dwa wyjść, widać tylko jedno.
8 cze 11:00
krystek: Mylisz treści Ten wykres Bezimiennego masz dla funkcji y=IxI−1 ( przesuwasz IxI o jedną
jednostkę w dół.)
8 cze 11:17
krystek: | | 2 | | 2 | |
y= |
| +4 to przesuwasz y= |
| o 4 jednostki w górę. |
| | x | | x | |
8 cze 11:18
Maslanek: Trzy rozwiązania.
8 cze 11:19
krystek:
8 cze 11:22
m: Dobra ok, rozumiem, ale jak dorysowuję to nie widać, że są dwa rozwiązania ujemne. Muszę
dopiero policzyć. Wychodziło by, gdyby to z prawej bardziej pociągnąć za −1.
8 cze 11:23
krystek: I Widać trzy.
8 cze 11:23
m: krystek tamto wiem jak narysować, nawet z Twojego widać, że 1 ujemne, albo ja źle odczytuję.
8 cze 11:24
m: Lol, w odpowiedziach, że 2 ujemne.
8 cze 11:24
krystek: Ppisząc trzy miałam na myśli rozwiązania , natomiast masz2 ujemne!
8 cze 11:29
Maslanek: Rozwiązania są dwa ujemne (iksy). Natomiast wartości mogą mieć dodatnie.
8 cze 11:30
m: @up
Nom, teraz już ogarniam, dzięki. Wiele się zapomniało już.
8 cze 11:30
krystek: Wykresy przecinaja się w dwóch miejscach dla x ujemnych i w jednym dla x dodatnich
8 cze 11:30