równanie, nierówność kwadratowa
Zmcss: Witam,
od tego czy rozwiążę te dwa zadania oraz będę potrafił je zaprezentować (tak więc fajnie by
było jakby ktoś mógł w miarę czytelnie je opisać) być może zależy czy zdam do następnej klasy,
czy ktoś ma pomysł jak je rozwiązać? Bo tak szczerze to one mnie przerastają. Drugie umieszczę
w osobnym poście.
Zadanie I
Różnica kwadratów dwóch liczb wynosi 1035. Większa liczba jest o 1 większa od potrojonej
mniejszej liczby. Podaj te liczby.
8 cze 01:31
Buuu:
| ⎧ | (3y+1)2−y2=1035 | |
| ⎩ | x=3y+1 |
|
| ⎧ | 9y2+6y+1−y2=1035 | |
| ⎩ | x=3y+1 |
|
k{8y
2+6y+−1034=0 & x=3y+1]
Policzyć deltę, znaleźć x
1 i x
2. Wstawić do równania x=3y+1. Znaleźć oba igreki.
8 cze 01:42
Buuu: W ostatnim miało być:
8 cze 01:43
pigor: ... powinno ci wyjść y=11 i x=34 . ...
8 cze 12:16