udowodnij!
Paulina: wykaz ze jesli liczba postaci n44+n32+n24 n∊N jest kwadratem liczby
naturalnej.
7 cze 21:48
Artur z miasta Neptuna:
wykaż że jeżeli ... co

7 cze 21:50
Paulina: takie mam zadanie.
7 cze 21:54
Eta:
| | n4+2n3+n2 | | n2(n2+2n+1) | | n2(n+1)2 | | n(n+1) | |
L= |
| = |
| = |
| =[ |
| ]2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Wniosek: L−− jest kwadratem liczby naturalnej
7 cze 21:55
Artur z miasta Neptuna:
przeczytaj (ze zrozumieniem) to co napisałaś ...
wykaż, że jeżeli liczba postaci (ułamki), n∊N jest kwadratem liczby naturalnej.
skoro jest JEŻELI to powinno być: jeżeli coś to coś innego.
a tutaj nie masz tego 'coś'.
7 cze 21:56
Eta:
7 cze 21:56
Paulina: Eta, jakos zrobiła zrozumiała, wiec dziekuje.
7 cze 21:58
Mila: | 1 | | 1 | |
| n2*(n2+2n+1)=[ |
| n*(n+1)]2 jest kwadratem liczby naturalnej− |
| 4 | | 2 | |
iloczyn (n*(n+1)) jest podzielny przez dwa jako iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych (
jedna z nich jest parzysta)
7 cze 22:00
Saizou : pewnie treść miała być taka:
Wykaż, że liczba postaci (ułamki), gdy n∊R, jest kwadratem liczby naturalnej
jest to zadanie z podkowy 1.11
7 cze 22:00
Artur z miasta Neptuna:
Paulina ... natomiast Ty nadal nie rozumiesz o co mi chodziło .... Eta się domyśliła, że oto
powinno chodzić w zadaniu.
Chociaż proponuję Ci się zastanowić nad rozwiązaniem Ety ... bo upierdliwy nauczyciel 'udupi'
Ciebie przy rozwiązaniu, pokazując, że nie wiesz o co chodzi.
7 cze 22:00