wyznacz wzor funkcji y=x^2+bx+c
Alicja: pomocy!
wyznacz wzor funkcji y=x2+bx+c jezeli f(−2)=5, f(1)=14 i rozwiaz f(x) wieksze od 9
7 cze 21:31
Mateusz:
−22+b*(−2)+c=5
x2+x+c=14
najpierw rozwiaz ukła drownan wyznaczając a b oraz c i potem rozwiązujesz standardowo
nierownosc kwadratową
7 cze 21:33
Alicja: nie wiem jak sie do tego zabrac pomzoe ktos
7 cze 21:38
krystek: układ r−ń
f(−2)=(−2)2+b(−2)+c=5
f(1)=(1)2+b*1+c=9
4−2b+c=5
1+b+c=9
_____
7 cze 21:41
krystek: ups w drugim r−niu =14
7 cze 21:42
krystek: −2b+c=1
b+c=8
__________
7 cze 21:43
krystek: −2b+c=1
b+c=13
7 cze 21:44
Alicja: to wszystko do tego? czy cos jeszcze?
7 cze 21:51
Eta:

Chodzi Ci o gotowca? ( niczego się w ten sposób nie nauczysz!
przepiszesz i tyle, a każdego tego typu zadania dalej nie będziesz umiała samodzielnie
rozwiązać!
No cóż, proszę o to rozwiązanie :
f(−2)= 5 ⇒ (−2)
2−2*b+c= 5 ⇒ −2b+c= 1
f(1)=14 ⇒ 1
2+1*b+c= 14 ⇒ b+c= 13
Rozwiązując układ równań:
−2b+c=1
b+c= 13 /*(−1)
−2b+c=1
−b−c= −13
−−−−−−−−−−
−3b= −12 ⇒
b= 4 to 4+c= 13 ⇒
c= 9
y= x2+4x+9
nierówność x
2+4x+9 >9 ⇒ x
2+4x>0 ⇒ x(x+4) >0 ⇒
x€ ( −∞, −4) U (0,∞)
7 cze 21:51