liczby zespolone
Bartek: Znajdź zbiór liczb zespolonych spełniający podany warunek:
korzystając z dwumianu Newton'a
po drobnych przeróbkach wyszło mi:
| | 1 | |
(x−yi)(x4 + 4x3yi − 6x2y2 − 4xy3 i+ y4)= |
| /*z |
| | z | |
czyli mam tak na prawdę:
(x+yi)(x−yi)(x
4 + 4x
3yi − 6x
2y
2 − 4xy
3 i+ y
4)=1
czyli
(x
2−y
2i
2)(x
4 + 4x
3yi − 6x
2y
2 − 4xy
3 i+ y
4)=1
i
2=−1 więc
(x
2 + y
2)(x
4 + 4x
3yi − 6x
2y
2 − 4xy
3 i+ y
4)=1
i tu wysiadam...

Wie ktoś (czyt. może Basia?) jak to dalej rozbroić?
7 cze 20:49
Bartek: Przyszło mi teraz do głowy, że można o tak:
(√x2+y2)(x+yi)2 = 1
Ale i tak nie wiem co z tego wynika. Po prostu wszystko spierwiastkowałem i tyle. Jest
uproszczone, ale nic poza tym.
7 cze 20:56
Bartek: Oho, zaraz, na coś wpadłem...
7 cze 20:57
Bartek: No dobra, to doszedłem do tego, że skoro moduł jest równy 1, to dalej mam:
(x+yi)2=1
przerobiłem to na:
z2−1=0
(z−1)(z+1)=0
czyli wychodzi
z=1 lub z=−1, ale im jeszcze dochodzi do tego w rozwiązaniu i oraz −i .
Jak to i oraz −i logicznie wykazać? I w ogóle czy ja dobrze to wszystko robię?
7 cze 21:08
Bartek: No dobra, załapałem że zamiast:
(z−1)(z+1)=0
może być też
(i−1)(i+1)=0
kwestia tylko dodania +− i już...
Tak czy siak poprosiłbym kogoś o komentarz,bo nie jestem pewny tego mojego amatorskiego
myślenia.
Basiuuuuu.....
7 cze 21:21
ICSP: rozpatrzmy liczbę w postaci :
(x+yi)2 = 1
x2 − y2 + 2xyi = 1
z tego mamy :
x2 − y2 = 1
xy = 0
co oznacza że :
albo x = 0 wtedu −y2 = 1 ⇒ y2 = −1 ⇒ y = ± i
albo y = 0 wtedy x2 = 1 ⇒ x = ± 1
c.k.d.
8 cze 00:17
ICSP: Nie jestem Basia

Czyli mam usunąć swój post?
8 cze 00:18
Bartek: Nie nie, dzięki

Po prostu zawsze gdy tu piszę o liczbach zespolonych to Basia odpowiada.
8 cze 12:16