rozwiąż równanie
Marcelina: Rozwiąż równanie −x3 − 3x2 +4x=0 .Proszę o pomoc
7 cze 20:46
picia:
x albo −x przed nawias. jak wolisz.
7 cze 20:49
sushi_ gg6397228:
wyciagnij "x" przed nawias i potem Δ
7 cze 20:49
Dominik: −x3−3x2+4x=0
−x(x2+3x−4)=0 − wyciągam "−x" przed nawias
x1=0 lub x2+3x−4=0 − jesli jest iloczyn(mnożenie) i wynik jego 0 to wiadomo, że jeden z
czynników jest równy 0.
x2+3x−4=0
Δ=9−4*(−4) = 9+16=25
√Δ=5
x2=(−3−5)/2=−4
x3=(−3+5)/2=1
Odp: Pierwiastkami wielomianu są x1=0, x2=−4, x3=1.
7 cze 21:43