Prosze o pomoc! funkcja kwadratowa!
Alicja: FUNKCJA KWADRATOWA
(2x+3)2=1
7 cze 19:59
Saizou : y=4x2+12x+8
7 cze 20:01
picia:
jak dla mnie to rownanie kwadratowe i nie napisalas czy chodzi o rozwiazanie x..
7 cze 20:06
Alicja: a=4,b=12,c=8
DELTA=b
2−4ac
=12
2−4*4*8
=144−128=16
√DELTA=4
| | −b − √DELTA | | b − √DELTA | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
x1=−2 x2=1
TO WSZYSTKO

?
7 cze 20:09
picia: źle
wzor na x
2
a jesli mialas rozwiazac rownanie, to tak, to bedzie koniec
7 cze 20:12
7 cze 20:13
picia:
ale zapisalas po = 1 wiec po przeniesieniu zostanie 8
7 cze 20:15
Alicja: dziekuje niedopatrzenie
7 cze 20:16
picia: czyli Twoje rownanie wyglada tak:
(2x+3)
2=0
7 cze 20:18
Alicja: nie (2x+3)2=1 dziekuje
7 cze 20:20
Saizou : jeśli tak to x=−1,5
7 cze 20:23
Saizou : to się w końcu zdecyduj
7 cze 20:23
picia: to popraw tylko x2
7 cze 20:25
pigor: ...

ludzie

zostawcie tu "deltę" w spokoju, bo takie rzeczy
robi się np. tak :
(2x+3)2=1 ⇔ |2x+3|=1 ⇔ 2x+3=−1 lub 2x+3=1 ⇔ 2x=−4 lub 2x=−2 ⇔
⇔ x=−2 lub x=−1 ⇔
x∊{1,−1} ,
zaś
(2x+3)2=0 ⇔ 2x+3=0 ⇔ 2x=−3 ⇔ x=−
32 ⇔
x∊{−32} . ...
7 cze 20:32
pigor: ... oczywiście tam powinno być x∊{−2,−1}
7 cze 20:40