ABCD: Rozwiąż równanie:
(x - 3)2 = (2x - 1)(x - 3)
czyli jak wylicze to wszystko z nawiasów to wyjdzie mi coś takiego:
x2 - 6x + 9 = 2x2 - 6x - x + 3
x2 - 6x + 9 = 2x2 - 7x + 3
teraz x na lewo, reszta na prawo:
- x2 + x = -6
No i teraz co dalej z tym?
24 maj 16:15
MnQ: jezeli dobrze przeksztalciles, to bedzie to tak
- x2 + x = -6
- x2 + x +6 = 0
Δ = 1 + 24 = 25
x1 = 1/2(-1 + 5) = 2
x2 = 1/2(-1 - 5) = -3
24 maj 19:24
MnQ: sorki.. w wynikach powinno byc
x1 = -1/2(-1 + 5) = -2
x2 = -1/2(-1 - 5) = 3
24 maj 19:25