Pochodna
Sonia22: −y+2x+4=0
dobrze?
7 cze 19:39
Krzysiek: jeżeli f(x,y)=−y+2x+4
to dobrze
7 cze 19:44
Sonia22: pomocy to miala byc pochodna po x i po y
z f(x,y)=−y+2x+4
7 cze 19:45
Sonia22: dzieki wielkie
7 cze 19:45
Sonia22: a jak obliczyć pochodne mieszane z tego?
7 cze 19:47
Grześ: no to liczysz pochodne z pochodnych 1−szego rzedu

Tylko ile wynosi pochodna ze stałej (2,−1)? ;>
7 cze 19:50
Sonia22: Powiem polecenie brzmialo tak:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
f(x,y)=−xy+x2+4x
df/dx=−y+2x+4
df/dy=−x
Porównuje do 0
−y+2x+4=0
−x=0
mnoże ten uklad rownan przez −1
tak?
d2f/d2x=2
d2f/d2y=−1
i co dalej?
7 cze 19:57
7 cze 20:02
Sonia22: Nie wiem jak to zrobić, pomorze ktoś?
8 cze 13:08