pomocy
Emilia: Wykonaj mnozenie wielomianów: (2x+3)*(2x−3) (3x+2)*(x−4)
(x−3)*(x−1) pomozcie mi
7 cze 18:47
picia:
(2x+3)(2x−3)=4x2−9
7 cze 18:57
mala2: (3x+2)(x−4)=3x2−12x+2x−8=3x2−10x−8
7 cze 19:01
mala2: (x−3)(x−1)=x2−x−3x+3=x2−4x+3
7 cze 19:02
Emilia: a wytlumaczysz mi pokolei co sie robi

?
7 cze 19:06
Saizou : mnożysz każdy wyraz razy każdy
(a*b)(c*d)=ac+ad+bc+bd
7 cze 19:20
Emilia: a skad w 3 przykladzie wzielo x2−x=3x*−4x+3


wytlumacz mi jak mozesz

?
7 cze 19:33
picia:
sprecyzuj pytanie, bo nie wiem o co Ci chodzi.
7 cze 19:36
Saizou : (x−3)(x−1) zatem mnożysz
x*x=x2
x*(−1)=−x
−3*x=−3x
−3*(−1)=3
zatem
(x−3)(x−1)=x2−x−3x+3 redukujesz
a po redukcji x2−4x+3
7 cze 19:38
Emilia: he he juz doszlam co do czego jest sory za klopot

i thx za pomoc
7 cze 19:38
Emilia: a pomozesz jeszcze w tym a)4+2*(−3)−2= b)18:6+(−2)*4=
c)3*− 9:6= d)15−8:8+2=
7 cze 19:43
Saizou : kolejność wykonywania działań
− nawiasy
−potęgowanie, pierwiastkowanie
−mnożenie, dzielenie
−dodawanie, odejmowanie
7 cze 19:44
picia:
przeciez to zwykle dzialania...
a)4−6−2= −4
7 cze 19:45
Emilia: 18:6+(−2)*4=3−12+2 czy dobrze to zrobilam

?
7 cze 19:54
picia: źle...
3−8= −5
7 cze 20:04
Emilia: a dlaczego tak

/
7 cze 20:10
picia: hmmm...
18:6=3
(−2)*4= −8
czyli
3−8= −5
7 cze 20:14