nierownosc
qq: prosze o rozwiazanie nierownosci
2 − 23√x = 0 ( dwa minus dwa przez pierwiastek 3 stopnia z x )
7 cze 18:42
qq: STOP STOP STOP
nierownosc wyzej nie aktualna
prosze o rozwiazanie tego :
1− ( 1 + x2 ) > 0
7 cze 18:45
qq: i jeszcze takie pytanie:
1 = 3√x
to ile wynosci x ?
7 cze 18:48
m.: czyli 2=U{2}{
3√x
2
3√x=2
3√x=1 / ()
3
x=1
7 cze 18:50
mala2:
1=3√x obustronnie do potęgi |3
13=x
x=1
7 cze 18:52
qq: ok dzieki wam a takie cos :
1− ( 1 + x2 ) > 0
7 cze 18:54
7 cze 18:57
qq: mala2, ok ale nie moge dojsc do ładu czemu wynik to tylko x2 > 0 , gdzie sie podziala ta 2 ?
mi wychodzi pisemnie takie cos ze x = √2
7 cze 19:07
qq: up bo potrzebne
1 − ( 1 + x2 ) > 0
1 − 1 − x2 > 0
−2 − x2 > 0
− x2 > 2 | przez 2
− x > P{2}
x= − √2
co zle robie bo niby wynik x > 0 ?
7 cze 19:37
picia:
w wolframie jest źle wpisane.
1−1=0

1−(1+x
2)>0
1−1−x
2>0
−x
2>0 // *(−1)
x
2<0
brak rozwiazan
7 cze 19:40