matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona do rozwiązania
student_x:
x
Witam wszystkim, mam problem z następującą całką: ∫cos
cos(nx)
3
Za pomoc z góry dziękuję.
7 cze 18:34
pigor:
... np. tak : z tablic :
2cosαcosβ=cos(α+β)+cos(α−β)
, zatem tu : ∫ cos
x
3
cos(nx)dx=
1
2
∫ 2cos
x
3
cos(nx)dx= =
1
2
∫[cos(
x
3
+nx)+cos(
x
3
−nx)]dx= =
1
2
[(
1
3
+n)sin(
x
3
+nx)+(
1
3
−n)sin{
x
3
−nx)] +C . ...
7 cze 18:59
student_x:
Wielkie dzięki, właśnie tego wzoru mi brakowało!
7 cze 19:27