?
Patryk: x2x=x jak ?
7 cze 18:25
m.: czyli możesz przejść do porównania wykładników czyli
2x=1
7 cze 18:27
Patryk: tez tak zrobiłem ale w podręczniki pisze ze jest jeszcze x=1 ,jest po jak podstawisz , ale jak
do tego dojsc
7 cze 18:29
m.: a z jakiego jest to podręcznika?
7 cze 18:31
Patryk: nowa era cześć 3
7 cze 18:31
m.: ogólnie to wiemy że x>0
wydaje mi się że musisz rozważyć dwa przypadki gdy:
x>0 − {1} lub x=1 bo dla funkcji x=1 wykres jest dość specyficzny jak na funkcję wykładniczą
więc należało by ten punkt osobno sprawdzić. Tak mi się przynajmniej wydaje
7 cze 18:41
pigor: ...np. tak : x>0 , to :
x2x=x ⇔ logx
2x=logx ⇔ 2xlogx−logx=0 ⇔ logx(2x−1)=0 ⇔
⇔ logx=0 lub 2x−1=0 x=10
0 lub 2x=1 ⇔
x∊{1,12} . ...
7 cze 18:44
Agnieszka: moza by bylo x2x=x podzielić przez x wtedy by nam wyszlo ze x2x−1 =1 przyjac ze
podstawy pategi sa sobie rowne czyli x=1 podstawiamy do potegii i wychodzi 2−1=1 co jest
prawda
7 cze 18:46
Agnieszka: moza by bylo x2x=x podzielić przez x wtedy by nam wyszlo ze x2x−1 =1 przyjac ze
podstawy pategi sa sobie rowne czyli x=1 podstawiamy do potegii i wychodzi 2−1=1 co jest
prawda
7 cze 18:47
Agnieszka: moza by bylo x2x=x podzielić przez x wtedy by nam wyszlo ze x2x−1 =1 przyjac ze
podstawy pategi sa sobie rowne czyli x=1 podstawiamy do potegii i wychodzi 2−1=1 co jest
prawda
7 cze 18:47
Agnieszka: moza by bylo x2x=x podzielić przez x wtedy by nam wyszlo ze x2x−1 =1 przyjac ze
podstawy pategi sa sobie rowne czyli x=1 podstawiamy do potegii i wychodzi 2−1=1 co jest
prawda
7 cze 18:47
Agnieszka: moza by bylo x2x=x podzielić przez x wtedy by nam wyszlo ze x2x−1 =1 przyjac ze
podstawy pategi sa sobie rowne czyli x=1 podstawiamy do potegii i wychodzi 2−1=1 co jest
prawda
7 cze 18:48