GEOMETRIA- PILNE PROSZE O POMOC!
najaranazyciem;d: zad. 1 oblicz katy rombu wiedząc ze jego przekątne tworzą z jednym z boków katy, z których
jeden jest o 40stopni większy od drugiego.
zad.2 W trapezie prostokątnym o kacie ostrym 30stopni i wysokości 4 krótsza podstawa jest
przystająca do wysokości. oblicz długość dłuższej podstawy.
zad. 3 prostokąt, którego boki maja się w stosunku 1;6 wpisano okrąg o promieniu √37/2. Jaki
jest obwód tego prostokąta?
zad.4 W trapezie prostokątnym eoznica dlugosci podstaw wynosi 2cm, a krotsze ramie ma dlugosc
2√3. Oblicz: a) dlugosc dluzszego ramienia trapezu, b) miare kata ostrego trapezu.
zad. 5 Wyznacz miary kąpów czworokata ABCD wpisanego w okrag wiedzac, ze |<A|=2 |<B|
+|<C|=145stopni
zad. 6 Długośc boku rombu jest równa 2,5dm, a sinus kata ostrego rombu jest rowny 0,5. Oblicz
promien okregu wpisanego w romb.
zad.7 Iloczyn długosci promienia okregu wpisanego w kwadrat i promienia okregu opisanego na
kwadracie wybosi √2. Oblicz dlugosc boku kwadratu.
zad.8Na okregu opisano trapez, którego obwód wynosi 52cm. Oblicz dlugosc odcinka łączacego
srodki ramion trapezu.
zad.9 W trapezie poprowadzono rownoległy do obu podstaw oscinek, ktory podzielil ten trapez na
dwa trapezy podobne. Oblicz dlugosc tego odcinka, jesli podstawy trapezu maja dlugosc a=9 i
b=4
7 cze 16:26
7 cze 17:05