PILNE- proszę o pomoc
S;): zad. 1 oblicz katy rombu wiedząc ze jego przekątne tworzą z jednym z boków katy, z których
jeden jest o 40stopni większy od drugiego.
zad.2 W trapezie prostokątnym o kacie ostrym 30stopni i wysokości 4 krótsza podstawa jest
przystająca do wysokości. oblicz długość dłuższej podstawy.
zad. 3 prostokąt, którego boki maja się w stosunku 1;6 wpisano okrąg o promieniu √37/2. Jaki
jest obwód tego prostokąta?
zad.4 W trapezie prostokątnym eoznica dlugosci podstaw wynosi 2cm, a krotsze ramie ma dlugosc
2√3. Oblicz: a) dlugosc dluzszego ramienia trapezu, b) miare kata ostrego trapezu.
zad. 5 Wyznacz miary kąpów czworokata ABCD wpisanego w okrag wiedzac, ze |<A|=2 |<B|
+|<C|=145stopni
zad. 6 Długośc boku rombu jest równa 2,5dm, a sinus kata ostrego rombu jest rowny 0,5. Oblicz
promien okregu wpisanego w romb.
zad.7 Iloczyn długosci promienia okregu wpisanego w kwadrat i promienia okregu opisanego na
kwadracie wybosi √2. Oblicz dlugosc boku kwadratu.
zad.8Na okregu opisano trapez, którego obwód wynosi 52cm. Oblicz dlugosc odcinka łączacego
srodki ramion trapezu.
zad.9 W trapezie poprowadzono rownoległy do obu podstaw oscinek, ktory podzielil ten trapez na
dwa trapezy podobne. Oblicz dlugosc tego odcinka, jesli podstawy trapezu maja dlugosc a=9 i
b=4
7 cze 16:06
Beti:

Zad.1.:
kąty rombu, to: α = 2x i β = 2y
suma kątów w trójkącie = 180
o, więc:
x + y + 90
o = 180
o i y = x + 40
o
x + x + 40
o + 90
o = 180
o
2x = 50
ox = 25
o => y = 65
o
zatem:α = 2*25
o =
50o
β = 2*65
o =
130o
7 cze 16:31
Maslanek: Zad. 5
Skoro jest wpisany w okrąg, to zachodzi, że A+C=180 ⇒ A=35 ⇒ B=70 ⇒ D=110.
7 cze 16:34
Maslanek: Ale równie dobrze mogłaby być taka sytuacja:
A+B=180 ⇒ A=120, B=60; oraz C=145⇒D=35.
7 cze 16:35
Maslanek: Zad. 7
| a | | a√2 | |
| * |
| = √2. (1. okrąg wpisany, 2. okrąg opisany) |
| 2 | | 2 | |
7 cze 16:37
Maslanek: Zad.8
Skoro okrąg jest wpisany w trapez, to a+b=2c.
Oraz a+b+c+d=52.
| | a+b | |
Oraz mamy, że |EF| = |
| . |
| | 2 | |
7 cze 16:38
Beti:

Zad.2:
a = 4 + x
więc: a = 4 + 4
√3 =
4(1+√3)
7 cze 16:38
Beti:

Zad.3:
z tw. Pitagorasa:
a
2 + b
2 = (2R)
2
36b
2 + b
2 = 37
37b
2 = 37
b
2 = 1 =>
b = 1
więc:
a = ...
Obw. = 2a+2b = ...
7 cze 16:45
Maslanek: Zad. 4
a) c
2=2
2+(2
√3)
2 = 4 + 12 = 16 ⇒ c=4
| | h | | 2√3 | | √3 | |
b) sinα = |
| = |
| = |
| ⇒ α=60. |
| | c | | 4 | | 2 | |
7 cze 16:48
Beti:

Zad.4:
a − b = 2 i h (krótsze ramię) = 2
√3
a) a − b = z => z = 2
c
2 = h
2 + z
2
c
2 = (2
√3)
2 + 2
2
c = ...
tgx =
√3
x = ...
7 cze 16:51
Beti:

Zad.6:
a = 2,5 dm
h = 1,25 dm
r = 0,625 dm = 6,25 cm.
7 cze 16:57
Beti:

Zad.9:
T
1 ∼ T
2 więc:
x
2 = 36
x = ...
7 cze 17:04
s;): dziekuje
7 cze 18:01
Emilia: Okno ma kształt prostokąta o wymiarach 1,5 m na 2 m.Oblicz obwód tego okna i podaj ile metrow
uszczelki trzeba kupic aby uszczelnic 12 okien pomozcie mi prosze
7 cze 18:03
Emilia: Emilia: Hanka kupiła 3 kawałki tkaniny o długosci 1,6m;1,2m;1,8m.Ile metrow tkaniny kupila
Hanka
.Oblicz ile zaplacila za te zakupy jesli metr tkaniny kosztuje 13,50zł
7 cze 18:03