geometria
Papi: Geometria, Tales i podobieństwo
Mam problem z tym zadaniem:
W trójkącie ABC, w którym |AB| = 5,4cm poprowadzono prostą DE || AB, D ∊ AC, E ∊ BC. Oblicz
pole trójkąta DEC jeżeli wiesz, że |AC| : |DC| = 3:2, a wysokość trójkąta ABC, poprowadzona z
wierzchołka C wynosi 4,8. Jakieś sugestie?
Oprócz tego mam inne, nieco głupie pytanie : 2x + √3x =
x(2+√3) czy po prostu 2√3x wiem że to niski poziom ale zawsze mam z tym problem...
7 cze 14:45
Eta:
2/ 2x+√3*x= (2+√3)*x
7 cze 14:49
pigor: .... np. tak : niech
P=? − szukane pole, a z warunków zadania
P
ABC=
12*5,4*4,8= 2,7*4,8, więc stąd i tw, o polach ΔΔ podobnych :
| 2,7*4,8 | | 4*2,7*4,8 | |
| = (32)2 ⇔ P= |
| = 1,2*4,8= 5,76 cm2 . ...  |
| P | | 9 | |
7 cze 15:03