Oblicz pole powierzchni obszaru zawartego pomiędzy
Sonia22: Oblicz pole powierzchni obszaru zawartego pomiędzy
y=x2−2x
y=3x
Narysuj ten obszar.
Jak to zrobić
7 cze 14:29
Krzysiek: zacznij od narysowania obszaru, określ granice całkowania dla 'x' (dla jakich 'x' ten obszar
jest zawarty), a potem sprawdź która funkcja jest 'nad' drugą funkcją w tym przedziale
wzór na pole: ∫ab f(x)−g(x) dx
gdzie f(x) jest 'nad' funkcją g(x) w przedziale [a,b]
7 cze 14:33
Sonia22: A może być tak:
Znajdujemy pkt przecięcia:
3x=x2−2x
x2−5x=0
x1=0
x2=5
I podstawiam do y=3x i sa punkty
dobrze? czy to nie jest potrzebne
7 cze 14:53
Sonia22: Mam inne pytanie:
O co chodzi z tym sprawdzaniem która funkcja jest nad która?
7 cze 14:58
Krzysiek: znalazłaś zakres całkowania: [0,5]
więc dla takiego przedziału która funkcja y=x2 −2x czy y=3x jest 'nad' drugą funkcją?
a potem wstawiasz do wzoru i liczysz całkę
7 cze 15:01
Krzysiek: funkcja 'nad' drugą funkcją tzn, która funkcja przyjmuje większe wartości
7 cze 15:03
Sonia22: a to czy przyjmuje wieksze wartosci sprawdzam jak na rysuje?
7 cze 15:12
Krzysiek: tak, prawie zawsze takie zadania zaczyna się od rysunku i zaznaczenia obszaru całkowania..
7 cze 15:13
Sonia22: Mogłbyś mi taki tam rysunek prosty trzasnąć tego
czyli najpierw zaznaczamy parabolę (x1=0 x2=5)
a potem prostą y=3x tak?
7 cze 15:18
7 cze 15:20
Sonia22: dzięki za pomoc
7 cze 15:39
konrad: zamiast bawienia się w wykresy i sprawdzanie która funkcja jest "wyżej" można wziąć po prostu
różnicę funkcji w moduł
7 cze 15:44