Rozwiązywanie nierówności
Aslemo: WItam mam problem, Jak zrobić takie zadanie ?
−3x2 >48 (b=0) i tu padam właśnie problem, bo nwm czy mam obliczać deltę czy wyłączyć x przed
nawias czy też zrobić z tego wzór skróconego mnożenia i przyrównać do 0 ?
Taki sam problem mam z c=0
23x2 + 43x większe bądź równe od 0
7 cze 14:19
konrad:
−3x2>48
x2<−16
x∊∅
7 cze 14:25
Eta:
−3x
2−48 >0 /: (−3)
x
2+16 <0 −−− sprzeczność odp: x€ ∅
x
2+2x ≥0
x(x+2)≥0 miejsca zerowe :x=0 v x= −2 ( parabola ramionami do góry)
odp: x€ (−
∞, −2> U < 0,
∞)
7 cze 14:28
Aslemo: ale dlaczego sprzeczność w przykładzie −3x2 ?
7 cze 14:39
Eta:
7 cze 14:45
Aslemo: dalej nie mam pojęcia czemu tak...
7 cze 14:46
Eta:
x2+16 <0
( jakakolwiek liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu + 16 nie może być ujemna!
czyli nie ma takiego x ⇒ x€∅
7 cze 14:54
Aslemo: Aaaa ! Dzięki
7 cze 15:15