Wyniki funkcji sinus i cosinus
analizers: Chciałbym dowiedzieć się ile wynoszą wartości funkcji sinus i cosinus w tych punktach:
sin 0 = ?
sin 1 = ?
cos 0 = ?
cos 1 = ?
7 cze 13:42
analizers: Nie wiem jak to odczytać.. Bo jest napisane sin 0 czyli nie chodzi chyba o sinus zero stopni.
Jedyne co chyba wiem to sin = 0 i cos 0 = 1, ale ile wynosi sin 1 i cos 1 to nie mam pojęcia.
7 cze 13:47
pigor: ... sin0=0 , a cos0=1 , co powinieneś wiedzieć,
a co do sin1, cos1 , ustaw sobie kalkulator na radiany
i policz , że
sin1=0,84147 , a cos1=0,54030 . ...
7 cze 13:50
pigor: ... , bo 1= 1rd ≈ 57
o z (kąt wpisany oparty na łuku równym promieniowi okręgu) . ...
7 cze 13:52