czy mógłby mi ktoś pomóc ?? romb
Xona: oblicz długość wysokości rombu, którego przekątne mają długość 14 i 16 cm.
d
1= 14 cm pierwsza przekątna
d
2=16 cm druga przekątna
liczyłam ze wzoru Pitagorasa i mi wyszło pod pierwiastkiem 113 i to jest źle .

czy mógłby mi ktoś pomóc
7 cze 13:10
Ajtek:
Pokaż jak liczyłaś

.
7 cze 13:11
Ajtek:
√113 to nie jest wysokość tylko długość krawędzi tego rombu.
7 cze 13:14
Xona: (1/2 d1)2 + (1/2 d2)2=a2
72+82=a2
a=√113
i dalej zostawiłam bo nie wiem czy to jest dobrze czy źle
7 cze 13:16
Ajtek:
Dobrze jest.
Teraz masz dwa wzory na pole:
oraz
P=a*h
Wylicz teraz h.
7 cze 13:18
Xona: P=112
czyli P/a=h
7 cze 13:23
pigor: ...

dobrze, a=
√113 − długość boku rombu i
h=?,
to z porównania wzorów na pole rombu np. tak :
12ah=
12d
1*d
2 ⇔
√113h=14*16 ⇔ h=
224√113 ⇔ h=
224113√113 cm
7 cze 13:26
Xona: 
czyli jak ja to mam zapisac

d
1= 14 cm pierwsza przekątna
d
2=16 cm druga przekątna
P=224/2
P=112
(½d₁)² + (½d₂)² = a²
7² + 8² = a²
a² = 113
a=
√113
7 cze 13:37
Ajtek:
Masz policzone pole i długość boku rombu.
Teraz to podstaw do tego wzoru:
P=a*h wyliczysz szukaną wysokość.
7 cze 13:46
Ajtek:
pigor, sprawdź swoje obliczenia

.
7 cze 13:47
Xona: czyli h = 112/
√113/113
7 cze 13:48
Basia: SRAM WAM NA CHUJE
7 cze 13:49
7 cze 13:51
Xona: czyli dobrze napisałam

Wielkie dzięki Ajtek
7 cze 13:52
pigor: ... faktycznie porównałem pole trójkąta z polem rombu , przepraszam
7 cze 13:55
Ajtek:
Twój zapis to marny jest

. Nie ma za co

.
7 cze 13:55