Rozwiąż podane równanie różniczkowe
Sonia22: Rozwiąż podane równanie różniczkowe:
y'−y=x2
Jak się za to zabrać?
7 cze 13:08
Sonia22: Jak to zrobić?:(
7 cze 13:14
Krzysiek: równ. charakterystyczne równ. jednorodnego to:
r−1=0
czyli r=1
zatem: y=Ce1*x − rozw. równ. jednorodnego
rozwiązanie szczególne niejednorodnego szukamy w postaci: y=ax2 +bx+c
wstaw do równania i wylicz a,b,c
rozwiązanie ogólne to rozwiązanie jednorodne + szczególne
7 cze 13:19
Sonia22: nic z tego nie rozumiem
Co to równanie charakterystyczne równania jednorodnego?
A jakie jest np. równanie charakterystyczne równanie dwurodnego ( jest coś takiego?)
to y= Ce... co mi podales to jest stadard jakis we wszystki zadaniach?
kurcze dalej nie wiem jak to zrobic:(
7 cze 13:25
Sonia22: juz cos widze mamy rownania jednorodne i nie jednorodne
7 cze 13:27
Krzysiek: jak nie miałaś tego, to równanie jednorodne wyliczysz rozdzielając zmienne
lub korzystając ze wzoru: y' +q(x)y=0
więc: y=Ce−∫q(x)dx
7 cze 13:28
Sonia22: Kurcze mógłbyś mi rozpisać to całe zadanie a potem bym Ci zadała najwyżej pytanie co skąd się
wzieło, bardzo proszę:(
7 cze 13:32
Sonia22: Bardzo proszę:(
7 cze 13:37
Krzysiek: masz równanie niejednorodne więc musisz rozwiązać najpierw jednorodne tzn:
y' −y=0
rozdzielając zmienne:
| | dy | |
∫ |
| =∫dx (dla y≠0 , dla y=0 mamy 0=0 ) |
| | y | |
czyli: ln|y|=x +c
1
|y|=e
x+c1 =e
x *e
c1
y=e
x *e
c1
i jeszcze mamy rozwiązanie dla y=0
więc y
1 =e
x C (gdzie C może być równe zero)
(podobnie można wykazać ten wzór który wyżej napisałem, zapewne miałaś to na ćw/wykładzie
wyprowadzone...)
a szczególne rozw. niejednorodnego szukamy metodą przewidywań y
2 =ax
2 +bx+c
więc musisz wstawić to do równania i wyznaczyć a,b,c
i rozwiązanie równania y'−y=x
2
to: y=y
1 +y
2
7 cze 13:40
Sonia22: Mogłbyś mi rozpisać to : rodzielacaj zmienne bo nie wiem skad to sie bierze to
7 cze 13:57
Krzysiek: 'y' na lewą stronę, mnożysz obustronnie przez 'dx' i dzielisz obustronnie przez 'y' ...
7 cze 13:59
Sonia22: na lewą? nie na prawą?
7 cze 14:01
Krzysiek: na prawą
7 cze 14:03
Sonia22: i jeszcze mamy rozwiązanie dla y=0 dlaczego tak piszesz?
7 cze 14:16
Krzysiek: bo dzielimy przez 'y' więc wtedy zakładamy, że y≠0
i rozwiązanie y=ex ec1 nie obejmuje y=0 ponieważ prawa strona jest zawsze dodatnia
a przecież wstawiając do równania: y' −y=0
y=0 jest równość, zatem rozwiązanie jednorodne to:
y=ex ec1 lub y=0
i możemy połączyć w jedno: y=Cex
7 cze 14:20