matematykaszkolna.pl
Rozwiąż podane równanie różniczkowe Sonia22: Rozwiąż podane równanie różniczkowe: y'−y=x2 Jak się za to zabrać?
7 cze 13:08
Sonia22: Jak to zrobić?:(
7 cze 13:14
Krzysiek: równ. charakterystyczne równ. jednorodnego to: r−1=0 czyli r=1 zatem: y=Ce1*x − rozw. równ. jednorodnego rozwiązanie szczególne niejednorodnego szukamy w postaci: y=ax2 +bx+c wstaw do równania i wylicz a,b,c rozwiązanie ogólne to rozwiązanie jednorodne + szczególne
7 cze 13:19
Sonia22: nic z tego nie rozumiem Co to równanie charakterystyczne równania jednorodnego? A jakie jest np. równanie charakterystyczne równanie dwurodnego ( jest coś takiego?) to y= Ce... co mi podales to jest stadard jakis we wszystki zadaniach? kurcze dalej nie wiem jak to zrobic:(
7 cze 13:25
Sonia22: juz cos widze mamy rownania jednorodne i nie jednorodne
7 cze 13:27
Krzysiek: jak nie miałaś tego, to równanie jednorodne wyliczysz rozdzielając zmienne lub korzystając ze wzoru: y' +q(x)y=0 więc: y=Ce−∫q(x)dx
7 cze 13:28
Sonia22: Kurcze mógłbyś mi rozpisać to całe zadanie a potem bym Ci zadała najwyżej pytanie co skąd się wzieło, bardzo proszę:(
7 cze 13:32
Sonia22: Bardzo proszę:(
7 cze 13:37
Krzysiek: masz równanie niejednorodne więc musisz rozwiązać najpierw jednorodne tzn: y' −y=0
dy 

−y=0
dx 
rozdzielając zmienne:
 dy 

=∫dx (dla y≠0 , dla y=0 mamy 0=0 )
 y 
czyli: ln|y|=x +c1 |y|=ex+c1 =ex *ec1 y=ex *ec1 i jeszcze mamy rozwiązanie dla y=0 więc y1 =ex C (gdzie C może być równe zero) (podobnie można wykazać ten wzór który wyżej napisałem, zapewne miałaś to na ćw/wykładzie wyprowadzone...) a szczególne rozw. niejednorodnego szukamy metodą przewidywań y2 =ax2 +bx+c więc musisz wstawić to do równania i wyznaczyć a,b,c i rozwiązanie równania y'−y=x2 to: y=y1 +y2
7 cze 13:40
Sonia22: Mogłbyś mi rozpisać to : rodzielacaj zmienne bo nie wiem skad to sie bierze to
 dy 

=∫dx
 y 
7 cze 13:57
Krzysiek: 'y' na lewą stronę, mnożysz obustronnie przez 'dx' i dzielisz obustronnie przez 'y' ...
7 cze 13:59
Sonia22: na lewą? nie na prawą?
7 cze 14:01
Krzysiek: na prawą emotka
7 cze 14:03
Sonia22: i jeszcze mamy rozwiązanie dla y=0 dlaczego tak piszesz?
7 cze 14:16
Krzysiek: bo dzielimy przez 'y' więc wtedy zakładamy, że y≠0 i rozwiązanie y=ex ec1 nie obejmuje y=0 ponieważ prawa strona jest zawsze dodatnia a przecież wstawiając do równania: y' −y=0 y=0 jest równość, zatem rozwiązanie jednorodne to: y=ex ec1 lub y=0 i możemy połączyć w jedno: y=Cex
7 cze 14:20