Zbadaj zbieżność szeregu
Ja: Witam! Mam zbadać zbieżność szeregu. Nie było mnie na zajęciach i nie mam zielonego pojęcia jak
to się robi. mam przykład:
Szereg xnn
7 cze 12:52
Basia: | | 1 | |
to jest szereg potęgowy postaci ∑anxn gdzie an = |
| |
| | n | |
| an+1 | | n | | 1 | |
| = |
| = |
| → 1 |
| an | | n+1 | | 1+1n | |
g=1
| | 1 | |
czyli promień zbieżności R = |
| = 1 |
| | g | |
czyli dla x∊(−1;1) jest zbieżny
dla x∊(−
∞;−1)∪(1;+
∞) jest rozbieżny
dla x=1 masz ∑
1n czyli harmoniczny rozbieżny do +
∞
dla x=−1 masz
| | (−1)n | |
∑ |
| = −1 + 12 − 13 +14 −.......− 12k−1 + 12k |
| | n | |
−................ =
| −2+1 | | −4+3 | | −2k+2k−1 | |
| + |
| +..................+ |
| +.............. |
| 2 | | 4 | | 2k | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| −.................− |
| − .................... |
| | 2 | | 4 | | 2k | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− ∑ |
| = − |
| ∑ |
| rozbieżny do −∞ |
| | 2n | | 2 | | n | |
7 cze 13:13
Krzysiek: | | (−1)n | |
∑ |
| jest zbieżny (z kryterium Leibniza) |
| | n | |
i ta suma wynosi −ln2 ( rozwinięcie logarytmu w szereg Maclaurina )
7 cze 13:24
Krzysiek: | | (−1)n | |
∑ |
| jest zbieżny (z kryterium Leibniza) |
| | n | |
i ta suma wynosi −ln2 ( rozwinięcie logarytmu w szereg Maclaurina )
7 cze 13:24