Wyznacz ekstrema lokalne funkcji (o ile istnieją)
Sonia22: Wyznacz ekstrema
flokalne funkcji (o ile istnieją)
f(x,y)= −xy + x
2 + 4x
Czyli wyznaczamy najpierw
| δf | |
| = nie wiem czy dobry znaczek przy tym f i x ale nie widzę tu lepszego |
| δx | |
Teraz licze pochodne pierwszego rzędu tak?
7 cze 12:19
Sonia22: | δf | |
| = przepraszam teraz to liczymy? |
| δy | |
7 cze 12:19
7 cze 12:22
AS: Obliczyć kolejno df/dx i df/dy i otrzymane równania przyrównać do zera
i rozwiązać jako normalny układ równań.
2 x − y = −4
drugie równanie
7 cze 12:23
Sonia22: 2x−y=−4
−x=0
czyli
x=0
y=4
Czyli pkt podejrzany o istenienie ekstremum to (0,4) tak?
7 cze 12:27
Sonia22: Teraz obliczam drugą pochodną wzgledem x i pochodną mieszaną (co to za pochodna?)
7 cze 12:31
Sonia22: jak dalej mam to robić?
7 cze 12:37
Sonia22: Basia help:(
7 cze 12:46
Sonia22: Co to jest ta pochodna mieszana jak ja obliczyć?
7 cze 12:53
Sonia22: Jak dalej to obliczyć? Pochodna drugiego rzędu po x mam
Teraz mam obliczyć tą pochodną mieszaną, ale jak?
7 cze 13:02
7 cze 13:04