Trygonometria, co trzeba po koleji zrobić?
elljot:

Oblicz pole i obwód
, próbuję się tego nauczyć ale niewiem jak się za to zabrać co trzeba zrobić, żeby obliczyć
pole i obwód? Z góry dzięki za pomoc
7 cze 12:13
Ajtek:
Ale tangens czego?
7 cze 12:15
elljot: tgα
zapomniałem dopisać
7 cze 12:16
Ajtek:
Ok.
Wiesz co to jest tangens kąta?
7 cze 12:17
7 cze 12:18
Ajtek:
Skoro wiesz, to znasz długość dwóch przyprostokątnych.
Z te. Pitagorasa obliczysz przecieprostokątną, dalej już łatwo.
7 cze 12:20
elljot: ja bym potrzebował 'listę kroków' jak się rozwiązuje tego typu zadania z trygonometrii ogólnie
p;
7 cze 12:32
Ajtek:
Krok pierwszy: biegła znajomość f. trygonometrycznych,
krok drugi: stosowanie ich na rysunkach (oznaczenie długości odpowiednich boków),
krok trzeci: znajomość tw. Pitagorasa,
krok czwarty: obliczenie brakującego boku,
krok piaty: obliczenie końcowego wyniku.
Na koniec najważniejsze: należy włączyć myślenie!
I nie ma uniwersalnego schematu rozwiązywania tego typu zadań, patrz to co napisałem jako
najważniejsze.
7 cze 12:40
Maslanek: To jest tylko stosunek.
Więc można twierdzić, że:
a=3k
b=5k
c=k√34.
Czyli L=k(3+5+√34) oraz P=7,5k2.
7 cze 12:55
elljot: Zapomniałem najważniejszego.
b=3
c= 4√3
7 cze 13:05
Maslanek: Jakim cudem √9+25=4√3?
7 cze 13:20