biegunowe
Soulja: Witam,
przy obliczaniu całki podwójnej po obszarze normalnym którym jest koło zmieniamy współrzędne na
biegunowe. Gdy środek okręgu jest w początku układu współrzędnych to nie ma problemu r zmienia
się od 0 do R a fi od 0 do 2pi. Jak mamy okrąg " po lewej stronie" styczny do osi OY to mamy
że fi zmienia się od −pi/2 do pi/2 a r zmienia się od 0 do Rcosfi.
Gdy okrąg jest jakby na górze czy styczny do OX to fi zmienia się od 0 do pi ale jak zmienia
się r

Czy r też zmienia się od 0 do Rcosfi jak w przykładzie gdzie koło jest po lewej czy jest jakaś
inna zależność

?
pomóżcie bo utknąłem a w necie nie umiem znaleźć
7 cze 11:32
Soulja:

chodzi mi o taki przypadek
7 cze 11:39
Krzysiek: wszystko zależy w jaki sposób zmienisz zmienne
np: w takim przypadku jak na rysunku możesz zastosować:
x2 +(y−R)2 =R2
x=rcosφ
y=rsinφ +R
i wtedy r∊[0,R]
7 cze 12:55
Soulja: a jak zmienne zmienię w sposób "tradycyjny" czyli :
x=rcosφ
y=rsinφ
to jak będzie zmieniało się moje r ?
7 cze 13:23
Krzysiek: wstaw do równania okręgu i sprawdź Sam/a
7 cze 13:25
Soulja:
r[0; 2Rsinφ ]
DZIĘKI WIELKIE
7 cze 13:36