Równanie
hwdtel i Zen64:
Nie wykonując żadnych operacji i przekształceń na podanym niżej równaniu wykazać równość:
| | 1 | | 1 | | cosα | |
1= |
| + |
| −2 |
| |
| | sin2α | | tg2α | | sinαtgα | |
7 cze 09:59
pigor: ...np. tak :
| | sin2α+cos2α | | cosα | | 1 | |
P= |
| + ctg2α−2 |
| * |
| = |
| | sin2α | | sinα | | tgα | |
= 1+ctg
2α+ctg
2α−2ctgα*ctgα= 1+2ctg
2α−2ctg
2α= 1 =
L . ...
7 cze 10:35
Świniopas:

Parafianie −chyba nie oto chodzi.Jest sobie trójkąt równoramienny,jak na rysunku.
Na podstawie znanych twierdzeń ,czy poprostu definicji funkcji trygonometrycznych można napisać
| ⎧ | h2 =b2 + (a2)2 − bacosα | |
| ⎨ | b=hsinα |
|
| ⎩ | a=2htgα | |
Czyli po podstawieniu do twierdzenia kosinusów mamy:
| | h2 | | h2 | |
h2= |
| + |
| −2h2cosαsinαtgα |
| | sin2α | | tgα | |
A po skróceniu przez h
2...Teraz to chyba dobrze zrobione!
7 cze 12:00
Basia:
dobrze pod warunkiem, że
1. α jest kątem ostrym
2. dzielenie przez h2 nie jest przekształceniem
7 cze 12:14
Basia:
(2) można zresztą "przeskoczyć"
bierzemy trójkąt równoramienny z kątem α przy podstawie i wysokości h=1
7 cze 12:16
pigor: ... to trzeba było polecenie sformułować np. tak :
Podaj geometryczny dowód takiej , a takiej tożsamości , bo
nie wiem czym autor takiego zadania (postu) chce się pochwalić znając rozwiązanie

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. Ja też mogę takich tożsamości "spłodzić", ile tylko sobie życzysz i zobaczymy, kto będzie
"mądrzejszy"
7 cze 13:43
7 cze 14:42
pigor: ... no tak , teraz wszystko jasne
7 cze 15:08
Obywatel:
I co my tu widzim:znów znajomy obrazek

(patrz Eta).Marszelówna ,czy ty wiesz co to
jest kwadrat,a może trójkąt(w każdym razie takie urządzenie do otwierania drzwi w psychiatryku
taki wihajster)Ba czy wiesz .tak mądre pytanie jak nieprzymierzając pigor
7 cze 20:31
a: Ty obywatel zordon cie do bazy wzywa razem z tym smieszny kitajewem i hwdtelem Chyba ta cala
twoja tv ci pochlonela mozg albo ktos go spuscil w klozecie.
7 cze 20:45
Mateusz:
Niech ktorys z obecnych moderatorów usunie ten wpis powyzej tak dla porządku.
8 cze 14:43
Mateusz:
Zapewne nigdy nie dostałeś od nikogo w

wiec uwazaj bo moze ci sie to przytrafić moze by
cie nauczyło to jakiś społecznych manier wymoczku.
8 cze 15:47