zadanie
wojtek: Do sprawdzenia: Korzystajac z rozniczki obliczyc przyblizona wartosc wyrazenia
√3,99*4,03 dx=−0,01 dy=0,03
f(x,y)=
√xy
x
0,y
0=(4,4)
f(x
0,y
0)=4
| df | | 1 | |
| = |
| *1|(4,4) =1/8 |
| dx | | 2√xy | |
| df | | 1 | |
| = |
| *1|(4,4) =1/8 |
| dy | | 2√xy | |
df=1/8 * (−0.01)+ 1/8*(0,03)=0,0025
√3,99*4,03=4+0,0025=4,0025
6 cze 23:45
6 cze 23:49
wojtek: ok dalej juz bede wiedzial
6 cze 23:55
ZKS:
6 cze 23:58
wojtek: jeszcze 1 zadanie z tej dziedziny
√(3.99)2+(2,04)2−(1,99)2= 4=(−0,005)=3,995
podalem tylko wynik bo duzo pisania powinienes sie domyśleć co z czego się wzieło, wydaje mi
się że coś źle jest bo jak na kalkulatorze obliczam to wychodzi mi o 0,1 wiecej
7 cze 00:12
ZKS:
Zapisz tutaj pochodne.
7 cze 00:23
wojtek: | df | | 1 | |
| = |
| *2x= 1 |
| dx | | 2*√x2+y2−z2 | |
| df | | 1 | |
| = |
| *2y= 1/2 |
| dy | | 2*√x2+y2−z2 | |
| df | | 1 | |
| = |
| *2z= − 1/2 |
| dz | | 2*√x2+y2−z2 | |
7 cze 00:27
ZKS:
| | 1 | |
W pochodnej po z zgubiłeś − ale wynik jest poprawny − |
| . |
| | 2 | |
7 cze 00:29
ZKS:
x
o = 4 Δx = −0.01
y
o = 2 Δy = 0.04
z
o = 2 Δz = −0.01
f(x , y , z) =
√x2 + y2 − z2
| df | | x | |
| = |
| [1] |
| dx | | √x2 + y2 − z2 | |
| df | | y | | 1 | |
| = |
| [ |
| ] |
| dy | | √x2 + y2 − z2 | | 2 | |
| df | | −z | | 1 | |
| = |
| [− |
| ] |
| dz | | √x2 + y2 − z2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
1 * (−0.01) + |
| * 0.04 − |
| * (−0.01) = 0.015 |
| | 2 | | 2 | |
4 + 0.015 = 4.015
7 cze 00:30
wojtek: sorki ale blad w x0 bo tam mialo byc 3,97 czyli Δx=−0,03
7 cze 00:34
ZKS:
No to już sobie poprawisz chyba że nadal coś nie wychodzi?
7 cze 00:35
wojtek: ok znalazlem , wychodzi na to ze nie umiem orzystac z kalkulatora, rachunki lepiej wychodza na
kartce
7 cze 00:37
ZKS:
Ale Twój wynik jest poprawny przed chwilą sprawdziłem 3.995

jeżeli oczywiście jest tam
3.97.
7 cze 00:38
ZKS:
To możesz sobie powiedzieć że kalkulator już Ci nie jest potrzebny skoro wprowadza Cię tylko w
błąd.
7 cze 00:40
wojtek:
7 cze 00:41