statystyka- blagam o podpowiedz
bolek: Witam, zwracam się do Was o pomoc z zadaniem ze statystyki. Nie oczekuje odpowiedzi tylko
prosze podpowiedzcie jak je "ugryzc".
W zadaniu na kole mialem podane prawdopodobienstwo wystepowania czegos (nie wazne− zalozmy
kwiatkow czerwonych na lace) wynoszace 5% z rozkladem normalnym (3%,4%) i nalezalo obliczyc
jakie bedzie prawdopodobienstwo wystepowania tych kwiatkow powyzej 6 %. Jak to potraktowac? Od
czego zaczac? jaki rozklad?
przepraszam, za brak polskich znakow
6 cze 23:19
Artur z miasta Neptuna:
W tresci zadania masz przeciez podany rozklad − normalny (3 , 4)
Reszta chyba juz z gorki w tym momencie − nieprawdaz?!
6 cze 23:25
Artur z miasta Neptuna:
Skoro masz rozklad to masz gestosc.
Skoro masz gestosc to mozesz obliczyc dystrybuante dla X=6.
W takim razie masz prawdopodobienstwo, dla X>6.
6 cze 23:33
Basia:
nie wiem co tu ma do rzeczy to 5%
X ~ N(3,4)
| | X−3 | | 6−3 | | X−3 | |
P(X>6) = P( |
| > |
| = P( |
| > 1,5) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i odczytujemy z tablic rozkładu normalnego
czy coś źle interpretuję ?
7 cze 00:27
bolek: właśnie manm problem po co jest podane prawdopodobieństwo jak mamy je oblczyc Basiu

Artur z miasta Neptuna a po co w tresci zadania bylo podane juz prawdopodobienstwo?
7 cze 17:15
bolo: pomocy

co z tym 5%?
10 cze 19:21
bolo: prosze
10 cze 19:38