ktora funcka jest "wieksza"
oskar: z=2xy z=x+2y+3
Musze wiedziec ktora funckja jest "wyzej" a ktora "nizej"
dla
−2<x<2
0<y<4
6 cze 23:10
sushi_ gg6397228:
to sobie podstaw kilka punktow
x=0 i y= 1
x=0 i y= 2
x= 0 i y= 3
x=1 i y=1
i wylicz z
7 cze 11:29
Basia: to nie takie proste
w przedziałach x∊(−2,0) y∊(0,4)
z = 2xy <0
natomiast
z= x+2y+3 = x+2+2y+1 > 0
czyli 2xy < x+2y+3
dla x=0 też
ale dla x∊(0,2) może być różnie
np. x=1 y=1 2xy < x+2y+3
ale dla x=1,9 i y=3,9
będzie 2xy = 14,82 i x+2y+3 = 1,9+7,8+3 = 12,7
czyli 2xy > x2y+3
gdzieś tam te powierzchnie się przecinają
7 cze 11:36