wyraz nieskonczeonego ciagu arytmetycznego (a_n) spełniają warunki a_8-a_4=12 i
mee: wyraz nieskonczeonego ciagu arytmetycznego (an) spełniają warunki a8−a4=12 i a5=17
a) wyznacz k, dla ktorego wyrazy ak,ak+4,a8k w podanej kolejnosci sa trzema kolejnymi
warunkami ciagu geom
6 cze 23:01
picia:
co masz w pierwszym zrobic?
6 cze 23:03
mee: wyznacz wzor ogolny ciagu to mi wyszlo an=3n+2 i teraz tego nie wiem
6 cze 23:05
Maslanek: 4r=12 ⇒ r=3.
a5=17 ⇒ a1 = a5−4r = 5.
Czyli ak=5+3(k−1)=3k+2,
Oraz ak+4 = ak + 12 = 3k+14,
Oraz a8k = 5+3(8k−1)=5+24k−3=24k+2.
Ciąg geometryczny, więc:
ak+42=a8k*ak.
Stąd: (3k+14)2=(24k+2)(3k+2).
6 cze 23:08
Basia:
tam miało być (99,99%) wyznacz nieskończony ciąg arytmetyczny ..................
6 cze 23:08
Maslanek: Oczywiście założenie, że k∊N+.
6 cze 23:08
mee: ma wyjsc 2..
6 cze 23:10