zadanie
wojtek: Do sprawdzenia: Zbadaj czy podana funkcja ma ekstrema
f(x,y)=x
2+2y−4x−yx
2x−4−y=0
2−x=0
2=x
2*2−4−y=0
y=0
P(2,0) punkt stacjonarny
W= | 2 1 |
| 1 0 | = −1
W(2,0)=−1<0 brak ekstremum
6 cze 23:00
Basia:
ale i tak brak ekstremum
6 cze 23:07
wojtek: a no tak dzięki bardzo
6 cze 23:09
wojtek: nie , bedzie ekstremum wtedy W=1
6 cze 23:10
wojtek: oj juz sam sie zamotalem sorki masz racje
6 cze 23:11
Basia:
nie;
W = 2 −1 = 2*0−(−1)*(−1)
−1 0
co dają trzy minusy w mnożeniu ?
6 cze 23:12
wojtek: −
6 cze 23:16
Basia: otóż to
7 cze 00:42